Jak można połączyć naukę z przyjemnością spędzania czasu we wspólnym gronie? Klasa 4TB się o tym przekonała, gdy podczas wycieczki edukacyjnej w dniach 30-31.01 odwiedziła takie miejsca, jak Okręgową Spółdzielnię Mleczarską, w której uczniowie poznali tajniki przygotowywania produktów nabiałowych m.in. sera oraz masła, ale także wytwórnię soków przecierowych KORKUS, w której to dowiedzieli się jakie badania analityczne konieczne są, by soki, które kupujemy w sklepach, mogły ujrzeć światło dzienne.
Miejscem przebywania klasy było małe miasteczko Pajęczno, w którego rodzinnych stronach wychowywała się P. Magdalena Słowik-Góralska, wychowawca klasy. Wycieczka dostarczyła wielu wrażeń, ale co najważniejsze umożliwiła uczniom poszerzenie wiedzy z dziedziny badań bioanalitycznych i środowiskowych.
W doborowym towarzystwie i pod czujnym okiem wychowawców ten czas minął wspaniale oraz produktywnie, ukazując tym samym łatwość w łączeniu obowiązków z przyjemnościami.
Magdalena Słowik-Góralska